čtvrtek 26. června 2014

Moje tříbarevná výzva

Mé pokusy o zdravější a barevnější vaření.


Už před nějakou dobou jsem si pro sebe odstartovala takovou malou a nekonečnou výzvu. Je to snaha o to vařit zdravěji a jíst i očima. Pokouším se do jídla propašovat hodně barev, tedy minimálně tři. Nejlépe ze zeleniny a jiných zdravých potravin.




Vzhledem k tomu, že teď dost cestujeme (chvíli doma, chvíli u jedněch nebo druhých rodičů), tak to s vařením není tak horké. Doma se snažím vařit tak 2-3 dny (čtvrtý den už bych cokoliv do sebe rvala násilím i když je jídlo chutné). V osmém měsíci mě všechno rychle vyčerpá a stání u kuchyňské linky je záhul pro moje záda a pánev (jo, každý, kdo mě vidí je hned v šoku, že mám hrozně velké břicho. Docela se fakt pronese.), takže vařím s přestávkami.

Sice to není tak barevné, ale na svačinky, snídaně a večeře teď ujíždím na různých kaších. Střídám rýžové a jahelné vločky, ovesné vločky, pohanku (kukuřičná kaše mi moc nechutná) a další. Nejvíc mi jedou rýžové vločky. Když už vařím kašičku pro dcerku, dám si taky. Nasypu si do ní, na co mám zrovna chuť. Momentálně to jsou každý večer chia semínka. Když večeřím něco jiného, dám si je alespoň do pár lžiček bílého jogurtu. Jím to večer. Zjistila jsem totiž, že díky jejich velkému obsahu minerálů mě v noci méně trápí těhotenské křeče v dolních končetinách. Včera jsem do rýžové kaše přisypala ještě mák. Dostala jsem na něj obří chuť. Do toho špetku skořice (tu teď moc nesmím jíst) a jaká to byla lahoda. Proč jsem si to tak nenakombinovala dřív? No, alespoň má člověk stále něco nového. Stačí i jen malá změna. :-)



Někam se zatoulaly fotky, tak jich mám pro vás jen pár:


Kuřecí/vepřové maso s těstovinami (jednou normální, jindy zase cereální) a zeleninou







Krůtí maso se zeleninou a rýží na "mexický" způsob







Rizoto







Šunkofleky se zeleninou



Kuskus s tuňákem a zeleninou - oběd do 20 minut

Uvaříte kuskus. V hrnci ohřejete tuňáka, přihodíte mražený hrášek, po chvíli rajčata, necháte pustit šťávu, zalijete tamari nebo sójovou omáčkou, přidáte bazalku a ev. dále dochutíte podle sebe. Přimícháte kus kus, který jste mezitím v míse zalili mírně osolenou vařící vodou a nechali nabobtnat. Do misky se dejte na kostky nakrájenou salátovou okurku, promíchejte s teplou směsí z hrnce a ozdobte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.