středa 28. května 2014

Nopalový chléb

Stýská se mi po Nopalovém chlebu, co jsem jedla u rodičů. 

 

Tento jsme snědli za dva dny. :-)


Nopalový chléb, kteří pekli už staří Mayové, je velmi zdravý a chutný. Vydrží dlouho a je dobrý dokonce i skoro tvrdý. U nás jsem zatím nenašla, kde se dá sehnat. 



http://nopalovychleb.cz/  :

Na těchto stránkách si v úvodní mapě můžete najít, kde u vás chléb seženete. Já mám smůlu, ale zkusím se poptat ve zdravé výživě. Třeba by jej začali dovážet.

Vzhledem k mým novým zdravotním a stravovacím zjištěním si nyní dopřeji nopálová chléb tak 3-4x za rok (tedy návštěva u rodičů stačí) v počtu 1-2 krajíců. Lidem s obezitou, cukrovkou a inzulínovou rezistencí pečivo nedoporučuji. Nevydržíte-li bez pečiva, snažte se postupně jeho množství omezit na minimum. Až budu moci, zkusím do svého jídelníčku začlenit kváskový chléb z mouky mleté na kameni, obohacený třeba o nopálovou mouku. V případě dobré tolerance si toto mlsání zkusím párkrát do roka dopřát. V případě, že mi to nebude dělat dobře, obejdu se bez pečiva úplně. Mému tělu bude zdravotně lépe.

Posbíráno o nopalovém chlebu z internetu:

Zde  si o Nopalu přečtete víc.

Díky kaktusové mouce je Nopalový chléb velmi bohatý na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Obsahuje řadu vitamínů (A, C, K, dále riboflavin a vitamíny B5, B6, B12) a minerálů (vápník, sodík, draslík, magnesium a železo). Tato opuncie je neobyčejně nutričně hodnotná, protože roste na sopečných lávových polích v Latinské Americe, a díky tomu obsahuje vysoké množství přírodních látek. Dále je bohatá na aminokyseliny – 17 (z 21 možných) esenciálních pro tělo nezbytných aminokyselin. Díky vlastnostem Nopalové mouky, chléb zůstává delší dobu vláčný a má delší trvanlivost.
Pšenično-žitný chléb s nopalem BIO z biopekárny Country Life, kam dovážíme naší Nopalovou mouku, byl odbornou porotou oceněný jako Biopotravina roku 2010 v kategorii Mlýnské a pekárenské výrobky. Vítězný chléb je 100% bio a díky obsahu nopalu se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a výživově hodnotných látek.


Kaktusový (Nopalový) chléb obsahuje vitaminy, minerály, antioxidanty, pektiny, aminokyseliny. Nopalová mouka obsahuje 50% houbovité vlákniny. Je to jediná potravina s houbovitou vlákninou na trhu vhodná i pro diabetiky. Pokud zkonzumujete denně 2 – 3 krajíčky tohoto chleba, dojde k postupnému uvolňování usazenin ve střevech, upravuje potíže s nadýmáním, zácpou, průjmem. Antioxidanty zabraňují tvorbě volných radikálů, vláknina čistí zažívací trakt, tlusté střevo. Regeneruje ledviny, játra, žaludek, žlučník. Chléb je jemný, pórovitý, neplesnivý a vydrží vláčný až 6 dní. (Musím říct, že mě na rozdíl od jiného pečiva opravdu nenadýmá.)

Minerály v Nopalu:
Nopal obsahuje 10 základních minerálů.
Nopal obsahuje tyto minerály:
• Vápník
• Měď
• Železo
• Hořčík
• Mangan
• Fosfor
• Draslík
• Selen
• Sodík
• Zinek


Seznam aminokyselin v Nopalu:
• Alanin
• Arginin
• Kyselina aspartová
• Cystin
• Kyselina glutamová
• Glycin
• Histidin – esenciální
• Leucin – esenciální
• Isoleucin – esenciální
• Lysin
• Methionin – esenciální
• Fenylalanin – esenciální
• Prolin
• Serin
• Threonin – esenciální
• Tryptofan – esenciální
• Tyrosin


Vitamíny v Nopalu:
Nopal je vynikajícím zdrojem důležitých vitamínů v přírodní formě.
Nopal obsahuje:
• Vitamin A (beta-karoten)
• Vitamin B6 (pyridoxin)
• Vitamin C (kyselina askorbová)
• Vitamin E (tokoferol)
• Vitamin B1 (thiamin)
• Vitamin B2 (riboflavin)
• Vitamin B3 (niacin)
• Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
• Vitamin B9 (kyselina listová)


Opuncia ficus indica - Nopal
  

Jaké druhy vlákniny nopál vlastně obsahuje?

1. Nerozpustné:
Vstřebávají vodu a přitom usměrňují střevní pochody, což vyrovnává celkovou průchodnost střev. Tato nerozpustná vláknina navíc vytváří komplexy volných radikálů pocházejících z trávení a ochraňuje nás tím před škodlivými účinky těchto radikálů na naše zdraví.

2. Rozpustné:
Přispívají k ustalování doby, kterou trvá průchod střevy. Takto upravená doba způsobuje, že zbytkové toxiny i volné radikály zůstávají v kontaktu se stěnou střev kratší dobu.

Nopál je proto skvělou přírodní alternativou, jak dosáhnout vyrovnané průchodnosti střev.


Víte že nopál napomáhá hubnutí ?

Proto ho vřele doporučuji ve formě chleba ale i dalších výrobků do redukčních jídelníčků a osvícených stravovacích plánů.

Jak a kde to v těle funguje a působí?
Nopál v první řadě působí zachycením a rozpuštěním cukrů a potažmo i tuků pocházejících z naší potravy a procházejících trávicí trubicí snižuje jejich běžnou asimilaci organismem. Počet nevyužitých kalorií tedy klesá. Je přitom známo, že snížením počtu nevyužitých kalorií se podporuje hubnutí.
Za druhé nopál obsahuje také vlákniny nerozpustné (např. na bázi ligninu), vyhlášené díky jejich schopnosti odvádět pozornost od hladu. Vstřebávají totiž vodu a natahují a zaplňují žaludek. A protože je žaludek naplněn, přichází z mozku méně stimulů hladu.
Za třetí nopál obsahuje četné aminokyseliny, které díky velmi pestré škále nutričních prvků poskytují energii nezbytnou k tomu, aby se lidé držící hubnoucí kúru necítili unavení, a také k tomu, aby slovo dieta nebylo synonymem měknutí svalů.
Vitaminy a minerály, které nopál přináší, optimalizují metabolické funkce našeho organismu. A když naše tělo funguje lépe, pociťuje méně únavy.
Aminokyseliny, které nopál rovněž a ve velké míře přináší, podporují anabolismus svalstva a tedy brzdí katabolismus. Zabraňují tak tomu, aby se dieta rovnala úbytku svalstva, což je velmi důležité, protože v takovém případě se shozená kila po ukončení diety okamžitě vracejí.
A konečně přírodní proteiny, jimiž je nopál bohatě obdařen, pomáhají tělu eliminovat přebytek vody v některých tkáních, a snížit tak v organismu její zásoby, které mohou v nejhorším případě stát u zrodu otylosti.
Nopál je jediný stoprocentně přírodní produkt, který vám umožní hlídat si současně váhu, hladinu cukru a hladinu cholesterolu.


Pro těhotné ženy:

Přestože se nopál pro jistotu dětem a těhotným ženám nedoporučuje, je důležité říci, že u Aztéků požívaly těhotné ženy nopál ve všech jeho formách, protože z něj jeho nutriční a vitaminová bohatost činí nejlepší posilující a výborný mlékotvorný prostředek. - Tohle mě zarazilo. Už jsem vznesla dotaz, proč není vhodný, když je tedy tak zdravý. Jestli je možnost, že by to velké množství některých vitamínů a minerálů přesáhlo u dětí a těhotných vhodné množství??? Jsem zvědavá, jestli se mi dostane odpovědi.



 
Snad jsou všechny ty ódy pravda.
   
To je jen troška z českých stránek. Nopál má i facebookovou skupinu a tam se o jeho složení, účincích a přípravě můžete dozvědět více. Možná se nakonec dokopu si založit kvásek a pokusím se nopalovou mouku (resp. nopalový prášek) sehnat na netu ( nopalový prášek je pěkně drahý - cca 150Kč za 100 g ) a chléb upéct. Napřed ale musím vyzkoumat, jak v naší staré plynové troubě upéct úspěšně alespoň základní Šumavu.

Chléb je dražší, stojí cca 40 kč pecen (velikost malý až střední), ale ještě se nestalo, že by u tento chléb u rodičů někdy oschl nebo se nesnědl celý. Přiznejte, kolik starého pečiva vyhodíte? Tohle je věc, která mě vždycky hrozně štve, když musím vyhodit nějaké jídlo.

Naši mají chléb odtud. Dovážejí jej totiž i kousek k jejich bydlišti. Kváskový chléb Morávka je taky vynikající. Chuťově mi snad jede ještě víc. Tento, Nopál a kváskový žitný chléb z našeho globusu (jinde nám nechutnal) jsou tři nejlepší chleby, co jsem zatím kdy jedla.

Jaký chléb máte rádi vy?

1 komentář:

  1. U nás v Kostelci nad Orlicí v prodejně "U Gina potraviny - můj obchod" prodávají tento výborný chléb i s kytičkou na úvodní fotce. Je opravdu velmi dobrý, tvrdne pomalu a zatím jsem i od známých na něj slyšela jen a jen chválu. Zatím je jen na objednání, můžete i přes FB. :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.