středa 12. června 2013

Recepty

Kuřecí se zeleninovou směsí a bulgurem


Dnes jsem si pro výzvu Zdravě z mého stolu vybrala jako novou potravinu bulgur.
                                            
Recept vznikl z toho, co jsem našla v lednici. Nebaví mě vyvářet každý den, takže si dělám vždy zásoby tak +/- na tři dny. Udělám si jakýsi základ a k němu jen měním přílohy. Maso (většinou kuřecí a krůtí prsa) osmahnu a podusím se zeleninou (kombinace záleží na sezóně, akcích v obchodech, co nabídnou farmářské trhy) a okořením (skoro nikdy nekořením úplně stejně, hodně podobně možná). K tomuto receptu se hodí, snad kromě knedlíků, jakákoliv příloha (např. bulgur, kus kus, cizrna, rýže, těstoviny, brambory).


 
Co je potřeba:
  • bulgur
  • kuřecí prsa (3ks)
  • mrkev
  • kedlubna
  • celer
  • ředkvičky
  • jarní cibulka
  • cibule
  • česnek
  • červená paprika
  • rajčata
  • olivový olej
  • koření - sůl, pepř, sušený zázvor, fenyklová semínka, garam masala, sójová omáčka, provensálské koření (jen špetka)
Množství viz. foto výše. Jídla byl nakonec ze 3/4 plný velký hrnec.

Postup:
Bulgur uvařte podle návodu na obalu. Já jej dnes zalila vývarem, povařila cca 15 minut a nechala vstřebat.
Očistěte a nakrájejte si veškerou zeleninu a nakonec maso. Na rozehřátém olivovém oleji osmahněte zlehka cibuli, pak jarní cibulku (nesmí zhnědnout) a pak na 30 sekund česnek nasekaný nadrobno. Přidejte kuřecí prsa na kostky a nechejte maso zatáhnout. Pak maso okořením (kromě sójové omáčky). Dělám to od oka. Záleží na chuti. Sůl dávám úplně nakonec.
Pak přidejte tvrdou zeleninu a sójovou omáčku (tou jsem nešetřila), lehce osmahněte, přiklopte a nechte podusit. Jakmile zelenina trochu změkne, ale uvnitř je stále ještě tvrdkavá, přidejte papriku. Nechte ji také lehce změknout a nakonec přidejte rajčata. Směs už moc nevařte. Maso a zelenina pustí dost šťávy, takže nemusíte podlévat. Spíš jsem poklici nedovřela, aby z toho nebyla polévka. Znovu jsem směs kořenila vším ze seznamu. Dochuťte si to dle vašeho gusta. Já chtěla něco trochu ostřejšího, takže jsem nešetřila garam masalou. Ztlumte plamen. Až se koření vstřebá, vypněte a nechejte dojít. S přílohou smíchejte až na talíři. Ozdobte bylinkami. Já dnes použila sušenou petrželovou nať. Truhlík jsem totiž oholila o víkendu.

                                                                        Dobrou chuť



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.