pátek 14. června 2013

Goji

Goji - Kustovnice čínská

    
Další superpotravinou pro Zdravě z mého stolu je Goji - Kustovnice čínská (mám sušené plody) . Můj dnešní úlovek ve zdravé výživě. Superpotravinou se nazývá právem. Protože jsem líná vše přepisovat, tak jsem vám informace níže pouze překopírovala z článků na netu a přidala jen své dojmy.


Můj dojem: Barva mi připomíná matné sušené brusinky a chutí je někde mezi rozinkou a sušenou brusinkou. Tedy po hořkém úvodu, ale to mi nevadí. Možná to bude někomu chutnat jinak. Já jsem spokojená. Tenhle zázrak budu uzobávat ráda. Příště beru to velké balení.
Sušené Goji můžete nasypat do jogurt a třeba i do salátů. Pokud vám tuhé vadí, namočte je do převařené vody. Pozor, vody nedávejte moc a tu pak taky spotřebujte, protože se do ní vyplaví zdravé látky, tak aby to vůbec mělo efekt.

Co je Goji?

Goji berries (plody Kustovnice čínské) jsou zřejmě nejvýživnějšími plody na naší planetě. Bobule Goji obsahují 18 druhů aminokyselin (to je šestkrát více, než je obsaženo ve včelím pylu) včetně všech osmi nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Goji obsahuje až 21 stopových minerálů (především zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Plody Goji jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin na světě, a to včetně beta-karotenu (obsahují více beta-karotenu než mrkev). Obsahují až 500 krát více vitamínu C než pomeranče, což znamená, že jsou po plodech camu camu nejbohatším zdrojem vitamínu C na zemi. Obsahují také vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E.
 
Co obsahují?
Zralé plody Goji obsahují zhruba 11 mg železa na 100 gramů, beta-sistosterol (protizánětlivá látka), kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperone, solavetivon), tetraterpeny (zeaxanthin, physalin), a betain (0.1%).
Bylo zjištěno, že polysacharid obsažený v tomto ovoci funguje jako silný sekretový stimulant (látka, která stimuluje sekreci omlazujícího růstového hormonu v podvěsku mozkovém).
 
Příčina dlouhověkosti
Plody Goji jsou tradičně považovány za nejdůležitější zdroj dlouhověkosti, síly a sexuální potence. Při několika studiích byly Goji podávány starším lidem jednou denně po dobu 3 týdnů. Bylo zjištěno mnoho blahodárných účinků: u 67 % pacientů se funkce proměny T-buněk ztrojnásobila a činnost bílých krvinek interleukinu-2 zdvojnásobila. Výsledky navíc prokázaly, že se všem pacientům výrazně zlepšila nálada a zvýšil optimismus, u 95 % pacientů se zlepšila chuť k jídlu, 95 % pacientů lépe spalo, a 35 % pacientů částečně obnovilo svou sexuální aktivitu.
Proslulý Li Qing Yuen, o kterém se říká, že zemřel ve věku 252 let (1678-1930), konzumoval plody Goji denně. Život Li Qing Yuena je nejlépe zdokumentovaným příkladem extrémní dlouhověkosti. Plody Goji rostou z milion let staré půdy v chráněných údolích v divokých oblastech vnitřního Mongolska a Tibetu. Rostliny rostou podobně jako keře s vinnou révou až do výše 15-ti stop. Lidská ruka se nesmí neposbíraných bobulí dotknout, jinak zoxidují a zčernají. Bobule se střesou na podložku a nechají uschnout ve stínu.
 
Plody Goji mají tmavě červenou barvu, sušené bobule jsou přibližně stejně velké jako rozinky. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.

Doporučené dávkování:
Vhodná denní dávka Goji je 10 – 30 gramů (malá hrst). Plody Goji se mohou konzumovat jako snack, nebo mixovat dle receptu či do smoothie, jako každé jiné sušené ovoce.
* Toto prohlášení nebylo ověřeno F.D.A. Účelem tohoto produktu není diagnostikovat, léčit či vyléčit jakoukoliv chorobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.