Na zkoušení nových věcí jsem spíš
opatrná než hr. Už dlouho jsem v drogerii v sekci zdravé výživy
zvědavě pokukovala po bio panenském kokosovém oleji, takže mi
při další návštěvě nakonec v košíku přistál. Pak jsem
brouzdala na netu,abych zjistila, jak s ním nejlíp naložit a
nestačila jsem se divit, co je to za zázrak. Po otevření mě
překvapila jeho konzistence. Vypadá jako sádlo. Při pokojové
teplotě je tuhý. Po zahřátí čirý jako voda. Nádherně voní
po kokosu. Vše kokosové naprosto zbožňuji.
Tady je pár bodů, co jsem se
dozvěděla:
- je termostabilní, hodí se tedy na vaření, smažení, pečení a vysoké teploty nezničí zdravé látky
- pomalu oxiduje, vzdoruje žluknutí, takže dlouho vydrží
- neobsahuje cholesterol
- podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
- je rychlým zdrojem energie jako cukry, ale tělo z něj „špeky“ nedělá
- díky kyselině laurové funguje jako jakési přírodní antibiotikum (pomáhá hubit viry, bakterie, plísně i parazity napadáním jejich membrán)
- pomáhá v péči o vlasy, pleť a pokožku celého těla
- hodí se pro masáže
- je vhodný i pro citlivou pokožku a pro děti i novorozence
- urychluje hojení drobných poranění, oděrek a popálenin
- prý má i anti-aging účinky
- pomáhá při hubnutí (urychluje metabolismus, dodá energii, je snadno stravitelný, lépe zasytí)
- snižuje riziko cukrovky, srdečních chorob
Není toho zrovna málo a asi by se
našlo ještě více pozitivních účinků.
Já začala používat olej k vaření
a musím říct, že jídlům dodal exotický šmrnc. Dokonce jsem si
jej ráno párkrát namazala místo másla na chleba se šunkou a
plátkem sýra. Byla to zajímavá kombinace, protože mám kokos
ráda, chutnalo mi. Překvapilo mě, že jsem neměla potřebu jíst
nic navíc a hlavně jsem neměla potřebu mlsat! Na kosmetické účinky si ještě počkám. Ve skleničce už nic nezbylo. Asi si budu muset
dojít koupit větší balení. :-) Napíšu po čase, jak se mi osvědčil
po všech směrech. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.