pátek 26. února 2016

Co jsem vařila 13 - Mateze

Můj rychlý "eintopf" na víc dní


Občas mě vaření baví, občas ne. Nevím, co zase vymýšlet.  Je to pořád dokola... S dětmi je to náročnější, protože většinou mají omezený okruh potravin a jídel, které jsou ochotny konzumovat. Je super pročítat mraky úžasných receptů, ale když vás po Xtém pokusu pošlou děti do háje, jste rádi, že točíte pět jídel a ony něco z toho vezmou na milost.


Mateze - maso (zde sedí nejlépe drůbež), těstoviny a zelenina. Tohle jídlo vařím do "kotle". Vezmu ten největší hrnec a doufám, že jídlo vystačí na dva dny (ev. i tři - víc dní už nic nechutná tak dobře a spíš to všem leze krkem) a já si trošku odpočinu od vaření. Manžel si tento typ jídla oblíbil na služby. Dám mu jej do krabiček a on jen ohřívá. Dá se ohřívat donekonečna, takže ujídá podle toho, když má v práci pár minutek volno alespoň na občerstvení.

Hodně mých jídel vypadá takto. Naštěstí jsou to jídla podobná a nikdy úplně stejná. Základ je společný a pak záleží na drobných obměnách jako je druh těstovin, masa, zeleniny a koření. Vždy se snažím, aby jídlo bylo barevné. Přeci jen jíme i očima.

Tady si u nás každý přijde na své. Pro někoho opruz to vybírat, pro mě výhoda. Nemusím dělat víc jídel najednou. Když jídlo nakládám na talíře, dám sobě nejvíc brokolice, protože ostatní ji nemusí. Manžel kromě brokolice sní všechno ( i když občas ho nezabije, takže to není tak striktní, ale nemusí ji). Dcerce vyberu hlavně těstoviny a trochu masa. Nalepené malé množství zeleniny vezme občas na milost. Prckovi dám kromě brokolice a rajčat vše a přidám víc hrášku a mrkve, které má rád.

Dnes jsem Mateze vařila, protože přijede moje maminka na víkend (hurá!) a zítra bude hlídat děti celý den, tak ať se nemusí starat ještě o jídlo. Já po stu letech budu mimo domov na tak dlouho.


Co jsem tentokrát použila:


Krůtí maso, prsa - krůtí filet z Globusu 542g
Těstoviny - 1 balení
Brokolice - celá
Cherry rajčata - 1 malá vanička
Pórek - já měla v lednici už jen polovinu (tu zelenou část)
Alnatura mražená zelenina s bylinkovým máslem - 1 balení
Menší pytlík mražené zeleniny směs hrášku, mrkve a kukuřice - 1 pytlík
Cibule - 1ks
Máslo - zjemní chuť a dětem to pak víc chutná, použila jsem celkem zhruba 1/4-1/3 kostky
Olej - požila jsem řepkový
Citron - šťáva z 0/5-1 ks citronu
Tamari omáčka
Koření - sůl, pepř, koriandr, mletý zázvor, bylinky dle chutě (já použila trošku provensálského koření)


Postup:

Nakrájela jsem cibuli nadrobno, dala ji na olej ve velkém hrnci a rychle nakrájela krůtí maso na menší kostičky. Na cibuli jsem asi po dvou minutách nasypala koření - pepř, zázvor, koriandr a lehce nechala zpěnit. Hned jsem přihodila krůtí maso a počkala, až se zatáhne a pak dala i sůl a máslo.
Dala jsem vařit těstoviny dle návodu na obalu a propláchla studenou vodou. Vařte hodně al dente, jinak vám potom ve směsi totálně rozbřednou.
Na maso jsem hodila mraženou zeleninu, později nakrájený pórek. Průběžně vše promíchávám. Musela jsem párkrát dolít vodu, aby se směs nepřipalovala.
Když zelenina změkla, přisypala jsem růžičky brokolice a přidala opět trochu másla. Košťál z brokolice jsem použila do polévky. Dělala jsem ještě kuřecí vývar na víkend. Košťál z brokolice chutná jako kedlubna, takže se dá jíst i jen tak.
Zhruba 3 minuty po brokolici jsem přisypala těstoviny a promíchávala.
Přilila jsem tamari omáčku, citrónovou šťávu a trošku provensálského koření, promíchala a ochutnala. Dle vaší chuti doplňte koření. Na závěr jsem do hrnce přihodila cherry rajčata. Už jsem směs vypla a rajčata nechala jen prohřát. Proto si vše dochuťte předtím.




                            Snad jsem na nic nezapomněla. :-) Dobrou chuť!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.