Pochopitelně nemám přesný recept na nic, protože si vždy stoupnu do kuchyně a prostě vařím z toho, co mi přijde pod ruku. I když vařím podle rceptu, vždy něco změním. Často je to proto, že jsem nějakou ingredienci nesehnala, ale je to moje přirozenost si něco upravit, vdechnout jídlu něco ze sebe.
Zde dnes máte první trochu inspirace:
Pečené krůtí maso se zeleninou
Oběd vhodný i pro malé děti. Vzhledem k tomu, jak začínají být děti v jídle vybíravé (spíš ta starší), jsem ráda, že se po tomto jen zaprášilo. Nic převratného. Je to jednoduché.
Uvařila jsem brambory. Do pekáče jsem na kostičky nakrájela mrkev (té nejvíce), celer (méně než mrkve) a petřžel (nejméně). Pokrájela jsem tam i jeden menší batát. Na to jsem položila kus krůtího masa. Posolila, lehce opepřila, dala špetičku kari (nebo kurkumu), špetku sladké papriky a posypala tymiánem (hodí se i provensálské koření). Pokladla jsem na pekáč máslo, podlila to vodou. Dala péct do trouby. mám starou panelákovou plynovou, takže se mě na čas a teplotu neptejte. Maso kontroluju aby nebylo moc suché a průběžně jej přelévám dokud není hotové. Zelenina do té doby změkne určitě. Do šťávy jsem při podlévání později i přikápla tamari omáčku (shoyu pro děti není úplně vhodné, ale tamari by tak nemělo vadit). Prcek mě ani nenechal v klidu fotit a volal dokola:" Hami! Hami!". :-)
Mimochodem, ten pekáček je moje srdeční záležitost. Je po dědečkovi. Nevyhodím ho ani až bude totálně nepoužitelný a děravý. Byl to nejlepší kuchař co znám! Hlavně a nejvíce na českou vesnickou klasiku. Jeho jídlo bylo bylo děláno s takovou láskou, že na něj dodnes vzpomínají všichni, co u nás někdy byli na návštěvě a ochutnali. Fakt nekecám!
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.