pondělí 17. června 2013

Shoyu a Tamari

 

Shoyu 


Shoyu je tradiční sójová omáčka, která se vyrábí ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Pochází z Číny a používá se už 2800 let. Její varianta shoyu je nyní součástí japonské kuchyně. Vyrábí se ze směsi rozdrcených sójových bobů, pražené pšenice a vody, která prochází dlouhým procesem přírodního kvašení. Tento proces si zachovává svůj přirozený průběh (podle ročních období). Shoyu zraje dlouhé měsíce díky působení fermentačních kultur. Prostřednictvím těchto přirozených procesů si shoyu zachovává důležité látky, které mají pozitivní vliv na lidský organizmus. Sójová omáčka příznivě působí na náš zažívací systém, působí antibakteriálně – brání přirozeným způsobem přemnožení bakterií v jídle.
 Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. Výborně se hodí jako univerzální dochucovadlo.
Obyčejné levné "sójové omáčky" nemají se shoyu nic společného. Obsahují zvýrazňovače chuti, barviva i umělá sladila. Do tradiční sójové omáčky nic takového nepatří.
 

Tamari


Tradiční japonský výrobek Tamari k dochucování pokrmů je bohatý na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Obsahuje vysoce kvalitní aminokyseliny a mikroorganismy důležité pro dobré trávení.
Tamari je sójová omáčka vyrobená ze sójových bobů a mořské soli. Několik měsíců fermentuje bez regulace teploty, poté se lisuje a dále fermentuje přírodním způsobem v dřevěných sudech. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa z tekutiny, která se při fermentaci misa vylučuje. Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a ječmene, která se používá jako koření.
Na rozdíl od shoyu neobsahuje lepek, proto se hodí pro bezlepkovou dietu.
Tamari je tmavší a hustší než shoyu a má bohatší a výraznější chuť. (No, já v jídle rozdíl nepoznám, prostě s nimi jídlo dobře chutná)

 
Na téhle stránce si přečtete víc:
http://www.countrylife.cz/japonske-speciality-shoyu-tamari-miso

Já nakupuji Shoyu i Tamari ve zdravých výživách. Občas natrefím na slevu, tak si udělám zásobu. Používám je ve svých masových a masovo-zeleninových směsích. Už si bez nich vaření neumím představit. Tamari jsem zařadila do seznamu potravin pro výzvu Zdravě z mého stolu, protože jej mám prvně. Zrovna jim totiž "sójovka" došla. :-) Dala jsem sem obrázky těch produktů, které mám doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.