středa 9. dubna 2014

Co jsem (vařila) jedla 9

Jídla nejen pro dubnovou výzvu.


Proč je vaření v závorce? Protože jsem spíš jen přicmrndávala a vařila hlavně mamka. Nehodlám si připisovat zásluhy, jež náleží někomu jinému.

                                  



Rybí pomazánka s tvarohem


Tímto snad začíná má éra pomazánek. Jako děcko se dělaly často doma a ve škole byly pořád. Je to celkem praktická a levná věc, udělat si pomazánku doma. Víte, co tam dáváte a určitě je nespočet zdravých variant i těch tradičních. Jako třeba rybí pomazánka. Tu jsem měla vždycky ráda a dělala se vždy z másla nebo tučnějšího pomazánkového másla. Mamka se snaží taky najet na zdravější styl stravování, takže se mi to teď hodí. Udělala tuhle výbornou pomazánku, která pro mě chuťově nic netratila i bez másla.


Co je potřeba:
  • měkký tvaroh (tučnost dle vašich potřeb, my používáme polo a nízkotučný)
  • sardinky
  • cibule ( bílá, větší šmrnc má lahůdková/jarní)
  • lžička hořčice
  • sůl a pepř
  • bylinky (pažitka, petrželka, libeček)

 Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno. Do mísy dejte tvaroh, sardinky, cibuli a hořčici a metlou rozmixujte. U jarní cibulky dejte jen bílou část. Dochuťte podle potřeby. Přidejte zelenou část cibulky, bylinky dle chuti. My tam tentokrát dali pažitku.

Je to jednoduché a rychlé. Nevím, že se k pomazánkám dokopávám tak málo...



Vaječná pomazánka

 

Stejným způsobem, jako se dělala rybí pomazánka, mamka připravila vaječnou pomazánku. Jen ryby vystřídala vejce. Nebyla špatná, ale všichni jsme se shodli na tom, že zrovna tady by chuti více prospělo vyměnit část tvarohu třeba pomazánkovým máslem. Rybí pomazánku jsem valila tři dny. Tuto jsem si dala jen jednou. Dám vědět jak to chutnalo, pokud budeme dělat další pokus s úpravami.


 Celozrnný kuskus s kořenovou zeleninou, kukuřicí a libečkem.

 



Hrstková zeleninová polévka


Prostě jsme do hrnce naházely zeleninu, co byla doma. Myslím, že je tam mrkev, celer, petržel, pórek, základ z osmahlé cibulky, pažitka a polévkové koření (černý pepř, nové koření libeček, bobkový list). Na zahuštění jsme do polévky nasypaly kroupy, čočku a pohanku. Snad jsem nic nevynechala. K obědu byla jen polévka. Kdo chtěl, přikusoval chleba.


Quinoa se zeleninou


Nevím, jak to mamka připravovala. Použitou zeleninu rozšifrujte podle fotky. Tady jsem si splnila hned dvě nové potraviny do dubnové výzvy. O quinoe se chystám ještě napsat, ale zjistila jsem, že jsem ještě nikdy nejedla řapíkatý celer. Přídám jej do vaření. Nevím, že jsem po něm ještě v obchodě nesáhla. Nějak jsem si nevšimla. Tohle jídlo mi moc chutnalo, ale už jsem neměla maso dva dny předtím, takže mi tam trochu chybělo.






Večeře


Nafotila jsem vám i dnešní večeři. Rohlík (bohužel už byl doma jen bílý) s lučinou, výběrovou šunkou a ledovým salátem a misku salátu z cherry rajčátek (10 ks), hroznů, mozzarelly a plátku eidamu (nějaký fitness prý s 10% tuku) a zakápla jsem to troškou olivového oleje.





2 komentáře:

  1. Ahoj, děláš mi chutě. Do té vajíčkové dávám Lučinu nebo Pic Frisch (z Lidlu). Pomazánky mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Příště to tak chceme vyzkoušet. :-) Díky za tip. Já mám pomazánky taky celkem ráda, ale nějak jsem líná je dělat nebo mě to prostě nenapadalo...nevím. Třeba je začnu dělat víc. :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.