Bramborové suflé (muffiny) s bylinkami
Tento recept jsem vyzkoušela v březnu, takže jej do dubnové výzvy započítat nemůžu. Nebylo by to fér. Mám jej z knihy Zdravé těhotenství.
V originále je v názvu jen suflé. Já dodala muffiny do závorky, protože jsem samozřejmě neměla nádobí, ve kterém suflé pekli a tak jsem směs nacpala do formiček na muffiny. :-) Kvůli každému novému receptu přeci nebudeme kupovat i nové nádobí, že.
Co je potřeba (pro 4 osoby):
- 1 kg brambor
- 20g másla
- 150 ml mléka (já nakonec dala skoro 200 ml)
- 100g tvrdého sýra
- 3 vejce
- sůl
- petrželka, libeček (ten jsem zrovna neměla, škoda), pažitka
- strouhanka na vysypání a máslo na vymazání formy. Já použila silikonové formičky na muffiny, takže jsem nic z toho nepotřebovala.
Před upečením |
Postup:
- Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme, rozmačkáme.
- Přidáme strouhaný sýr, vařící mléko, umícháme v kaši a přisypeme nakrájené bylinky.
- Směs brambor osolíme a přidáme do ní žloutky.
- Z bílků ušleháme sníh a opakovaně na 2x až 3x vmícháme do směsi. Přiznávám, že jsem neměla tolik trpělivosti a tak jsem tam vše kydla najednou a šlo to taky. :-)
- Směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a zapečeme při 180-200°C asi 30 minut. Záleží na vás, do čeho směs dáte. Oni použili nějaké keramické misky do trouby, co byly akorát na jednu porci. Pokud tohle nemáte, doporučuji najít jinou vhodnou variantu, ale nepéct celou směs v jedné formě najednou.
- Podáváme se zeleninovým salátem nebo jako příkrm k masu. Já říkám, snězte to, jak je libo. :-)
Před upečením |
K receptu uvádějí, že 1 porce obsahuje 2050 kJ, 18g bílkovin, 23g tuku, 56g sacharidů.
Musím říct, že to obyčejnou zapékanou bramborovou kaší pozvedlo na vyšší úroveň. Ten sníh má něco do sebe. Docela jsme se doma všichni oblizovali.
Hotové |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.