Cizrna se zeleninou
No, trochu jsem se se slibovaným receptem zpozdila, ale po tom, co teď u našich bylo (velikonoce a pak hned přípravy na pouť) se divím, že jsem k napsání receptu vůbec dostala. Recept je z kuchařky Moderní kuchyně. Něco jsem si mírně upravila.
Co je potřeba (na 4 porce):
- 1 středně velký lilek
- 1 malý červený paprikový lusk (prostě jsem dala velkou červenou papriku)
- 1 stroužek česneku
- 1 chemicky neošetřený citron (haha, ten jsem nesehnala, ale dala jsem koupenou citrónovou kůru a z běžně prodávaného citronu vymačkala šťávu)
- 1 lžička sušené dobromysli (oregano)
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 jarní cibule (já dala jeden malý svazek jarní cibulky)
- 2 rajčata
- 1 svazek zelené petrželky ( kdo nemá, dá klidně i sušenou)
- 1 konzerva sterilované cizrny 400g. Já si cizrnu den předem namočila a v mírně osolené vodě uvařila do měkka.
- 4 lžíce zeleninového nebo masového vývaru (domácí je lepší, ale klidně rozpusťte ve vodě i kostku, když nemáte)
- sůl
- já přidala ještě 1-2 lžíce tamari (pokud máte dost silný vývar, tak nemusíte, já měla slabý nebo se tím dá použití vývaru nahradit a podlít to pak i trochou vody)
Postup:
Lilek očistíme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak papriku a nakrájíme na jemné nudličky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. To vše smícháme v míse s olivovým olejem (1 lžíce), oreganem, citrónovou kůrou a šťávou z citronu. Přikryjeme a dáme rozležet.
Já mezitím vařila cizrnu.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka celou (bílou i zelenou část). Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Já je neloupala a nevadilo nám to. Petrželku nasekáme najemno. Dáme okapat cizrnu.
Rozehřejeme 3 lžíce oleje. Vložíme lilkovou směs a cibulku. Za stálého míchání opékáme 10 minut na mírném ohni.
Přimícháme rajčata, cizrnu, polovinu petrželky a podlijeme vývarem (já ještě přidala tamari). Dusíme 5 minut.
Osolíme a posypeme zbývající petrželkou.
Kuchařka uvádí, že příprava zabere asi 45 minut a 1 porce obsahuje cca 953 kJ/227 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.