Mé oblíbené. Brambory se zakysanou smetanou a petrželkou
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kolečka a cca 10-15 minut povaříme v osolené vodě a pak zcedíme. Na pánvi rozehřejeme olej (výběr nechám na vás), brambory trochu osmahneme a pak zalijeme zakysanou smetanou, pořádně promícháváme. Většinou i zmírním plamen. Podle potřeby dosolíme (dle mě už to není třeba) a přisypeme petrželku. Já tentokrát měla v květináči, ale mám i sušenou.
Kuřecí paličky
Tenhle recept jsem našla v jednom starším čísle Apetitu. Kuřecí paličky nařízneme (vyjdou mi tak 3 zářezy) a dáme alespoň na 30 minut marinovat. Marinádu (na 8 paliček) si připravíme tak, že v míse smícháme 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci tekutého medu, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci dijonské hořčice (kdo to nechce tolik pikantní může dát i klasickou plnotučnou), sůl a pepř. Já dělám marinádu od oka a většinou jí dělám víc. Víc nám chutná, když jí můžeme maso ještě trochu polít a není tak suché. Troubu zahřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 a já naši starou plynovou odhadem:-) ). Maso dejte na pekáček nebo plech vyložený pečícím papírem (jde to i bez něj, ale s ním je to lepší) a pečte 35 minut, občas obraťte ( na to nezapomínat). Paličky by měly být měkké a marináda lesklá.
Salát + zálivka
Nic převratného. Tohle je ledový salát s mrkví. Používám to jako jakýsi "salátový základ" a pak přidám ještě zeleninu, co zrovna mám. Měním marinády, takže můžu udělat množství i skoro na tři dny. Pečlivě uchovávám v lednici v krabičce na jídlo a nic do něj nepřidávám, aby déle vydržel. Salát by měl být dobře okapaný a zelenina suchá, aby to se to rychle nekazilo. Pak stačí měnit zálivky a máte pokaždé jiný salát. Já momentálně ujíždím na zakysané smetaně do které nepotřebuji nic přidávat. ta mi nejvíce chutná s římským salátem. Je to osvěžující hlavně v létě. Další oblíbená zálivka je z umíchaná z medu, hořčice (může být dijonská nebo v kombinaci s tou obyč) a olivového oleje. Ev. lze přidat ještě sůl a pepř, ale já už to nepotřebuji. Množství dělám od oka. Hlavně se to musí dobře míchat, aby se jednotlivé složky hezky spojily. Foto je jen "planý" salát. Ten se zálivkou nevydržel na stole dlouho. :-)Hruškový koláč
Recept jsem už psala dřív, ale tenhle se mi víc povedl a foto je taky lepší, takže se musím pochlubit. :-) Už jsem jej zkoušela péct ze špaldové mouky, pohankové (ta je bez lepku ,takže je lepší ji kombinovat s nějakou s lepkem, jinak koláč moc nedrží) a celozrnné. Nejvíc nám chutná ze špaldovky. Klasické bílé mouky už skoro nepoužívám. Stejně tak bílý cukr. Raději mám třtinový.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.