Vepřová krkovice se zeleninou
Normálně dávám přednost čistě libovým masům a hlavně krůtímu, kuřecímu a rybám, ale jednou za čas peču o víkendu i jiné maso. Zkoušela jsem to s libovým masem, ale ať jsem se snažila sebevíc, bylo to nakonec vždy suché a tak nějak bez chuti i s kořením. Pečení v troubě chce své a tak musím uznat, že maminka s dědou měli pravdu a trochu toho "tlustého" se na pečení hodí.
Co je potřeba:
- 3 ks bílé cibule
- 2 ks červené cibule (Dodá jídlu sladkost.)
- mrkev (cca 5ks)
- celer ( Chtěla jsem dát celou bulvu, ale kousek mi zbyl. Nevešlo mi to do pekáče.)
- vepřová krkovice ( 4 plátky jako dlaň. Nevím, kolik toho bylo na váhu.)
- brambory ( Záleží na vás, kolik jich sníte. Já počítám 3 střední-větší brambory na osobu.)
- koření ( sůl, celý černý pepř, semínka fenyklu, sladká červená paprika, kari, drcený kmín, provensálské koření, 2 stroužky prolisovaného česneku)
- olivový olej na kořenící směs
Postup:
Zeleninu jsem očistila a oškrábala. Brambory jsem dala klasicky vařit do hrnce se solí a kmínem. Mrkev jsem nakrájela na kolečka, celer na kostičky a bílou a červenou cibuli jsem rozkrojila napůl a pak na plátky. Vše jsem dala do skleněného pekáče, promíchala (cibuli rozdělila na malé proužky) a zalila tamari omáčkou a skoro celé pak vodou (z vody vykukovala tak cca 0,5cm vrstva zeleniny). Nemusela jsem to v průběhu dolévat.
V obchodě jsem vybrala ten nejlibovější kus vepřové krkovice, co tam byla. Bába vedle mě koukala, co tam furt přehrabuju. :-) Původně jsem chtěla dát maso péct vcelku a pak nakrájet na plátky, ale nevešlo by mi to všechno do pekáče, tak maso rovnou nakrájela na plátky. Byly celkem 4.
V tloučku jsem si rozdrtila 6-10 kuliček černého pepře a semínka fenyklu. Pak jsem přisypala sůl, drcený kmín, sladkou červenou papriku a špetičku kari pro barvu, provensálské koření a vše promíchala. Nakonec jsem tam prolisovala 2 stroužky česneku a zalila to olejem (bohužel mi došel olivový, tak jsem vzala slunečnicový). Směsí jsem maso potřela (bylo toho celkem dost) a plátky pokladla na zeleninu v pekáči a přiklopila víkem. Plynovou troubu jsem si dala na maximum a pekla tenhle "eintopf" 45 minut a pak jsem to na další hodinu dala na minimum. Na posledních 15-20 minut jsem to odklopila, ale to jsem šla maso raději 2-3x přelít šťávou, aby neoschlo. Celkem jsem to pekla asi tak 2 hodiny, protože jsem na to zapomněla. Asi by stačilo i méně. Maso bylo měkké a hezky se rozpadalo. Klidně by šlo jíst i lžící.
No, nám moc chutnalo. :-)
Veprove moc nemusim, ale toto vypada senzacne. :))
OdpovědětVymazatDíky. :-) No já vepřové takhle peču cca 1x za měsíc.
OdpovědětVymazat