úterý 30. července 2013

Ovesné lívance

Ovesné lívance



Tento recept je z knihy Zhubněte s chutí od Jamese Duigana. Trochu jsem si jej poupravila a nyní znovu aktualizovala. Z jednoduchého a rychlého základního předpisu můžete vykouzlit nespočet variant. To se mi na tomhle moc líbí. Navíc dobře zasytí na celé dopoledne. Chutnají dobře i studené, takže se hodí do krabičky na výlety či do práce...




Co je potřeba (na cca 15 lívanečků):

  • ovesné vločky - 100g (při nízkosacharidové stravě použijte mandlovou, kokosovou nebo jinou ořechovou či semínkovou mouku)
  • tvaroh 200-250g ( V receptu je nízkotučný. Vyzkoušela jsem všechny varianty. Pro dítě bych použila určitě plnotučný. V případě příliš hustého těsta přikápněte smetanu ke šlehání nebo trošku plnotučného mléka.)
  • vejce - 4ks
  • skořice - 1lžička
  • pro sladkou variantu - třtinový cukr či med (já toto opustila a doporučuji raději vynechat), "sladit" se dá posypáním skořicí či kakovým práškem (neslazené kakao, ne typy granko)
  • kdo nesladí těsto, může potřít lívance domácí/bio marmeládou či džemem (pro sebe bych nepoužila, dětem ještě lehce potřu, časem snad budeme úplně bez zbytečného slazení navíc)
  • ovoce (dle sezóny a vaší chuti, při nízkosacharidové stravě doplníme hrstkou vhodného , nejlépe bobulovitého ovoce)
  • kvalitní tuk -  kokosový, máslo, sádlo (při použití ovesných vloček raději nízkotučně)

 

Postup:

V míse metličkou mícháme těsto z vajec, ovesných vloček a tvarohu. Přidáme skořici, (ev. osladíme).
 Na olejem lehce zakápnutém lívanečníku s nepřilnavým povrchem smažíme/opékáme lívance. Zkoušela jsem různé pánve. Opravdu to chce lívanečník nebo palačinkovač.

Sladká verze - potřete lívance domácí/bio marmeládou nebo/a ozdobte ovocem a podávejte. Na fotkách na lívancích vidíte naší třešňovou marmeládou. Vynikající byly i s naší meruňkovou marmeládou. Nyní jsem pouze posypala buď skořicí, kakaem nebo nechala jen tak.





                                              Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.