čtvrtek 11. července 2013

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák


Tento recept miluji a tak se o něj s vámi podělím. No, nevím, nakolik bych se s tímto vešla do kalorického příjmu na stobu. :-/ Není to kdovíjak redukční recept, ale po pár úpravách zase ne tak nezdravý a kdo má rád květák, tak si jej zamiluje. :-)


 

Co je potřeba:

  • květák (recept je na jednu hlávku)
  • 0,5l mléka (mlsouni mohou zkombinovat i se smetanou 12%)
  • 2 vejce
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • cibule
  • 10 dkg másla (pro "zdravější" variantu zkuste palmový a lépe bio panenský kokosový olej)
  • 1 lžíce hladké mouky (já používám špaldovou nebo pohankovou)
  • sůl (solte opatrně)
  • pepř (jen špetku)

Postup:

Květák uvaříme ve slané vodě, rozebereme na růžičky a urovnáme do vymazané zapékací misky či pekáče. Zalijeme jej omáčkou Mornay, posypeme sýrem a zapečeme (cca 40 minut).

Omáčka Mornay

Na másle krátce opečeme drobně krájenou cibuli, přidáme lžíci mouky. Vzniklou zásmažku zalijeme mlékem, přidáme vejce (doporučuji předem rozšlehat v misce), osolíme, opepříme a za stálého šlehání vaříme (ne míchání, ale fakt šlehání metličkou!). Během vaření vmícháme asi třetinu množství sýra. Hotovou máčkou zalijeme květák a pečeme.

Gratinovaný květák podáváme s novými bramborami.

 


                                                 Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.