pátek 18. října 2013

Rýžová kašo-polévka

Rýžová kašo-polévka


K vytvoření této polévky, kterou přidávám k receptům pro Zdravě z mého stolu (zde), jsem se inspirovala čínskou řídkou kaší čou. Vzhledem k tomu, že mě od loňského roku trápí zažívací potíže, pídím se po receptech šetrných pro střevo. Není to kdovíjaký objev. Už od pradávna se například při a po průjmovitých onemocněních do jídelníčku jako první zavádí rýžové odvary. Stoupla jsem si tedy k plotně a vyrobila tento (trochu nevzhledný, ale účinný) kompromis mezi šetrností a chutí. Výsledek mě příjemně překvapil a hezky mi to zklidnilo bříško.

Pokud chcete kašo-polévku opravdu šetrnou, snižte množství nebo vynechejte veškeré (v případě batolat určitě) koření (zejména to, co vás dráždí). Celer může střevo a žaludek taky podráždit, takže jej vynechejte a přidejte pouze mrkev.

Co je potřeba (na velký hrnec):

  • Rýže (dlouhozrnná či kulatozrnná loupaná, já měla doma jen basmati a šlo to taky) 300g
  • 2-3 velké mrkve nastrouhané nahrubo
  • celer (komu nevadí)
  • 2-3 nahrubo nastrouhané lžičky zázvoru
  • skořice celá 1 ks
  • hřebíček 5 ks
  • bobkový list 3-5 lístků
  • cca 1/2 malé hrsti nového koření černého pepře (celé kuličky)
  • vývar 0,5-1 litr nebo bio bujón bez glutamátu (slepičí, hovězí, zeleninový, záleží, co vám víc chutná, ale pro opravdu šetrnou verzi také vynechejte )
  • sůl
  • sójová omáčka/tamari

Postup:

Rýži dejte do hrnce. Na díl rýže deset dílů vody. Pokud můžete, trochu osolte. Vařte na mírném plameni. Přidejte koření (to, co můžete, co nedráždí). Jakmile rýže trochu nasákne vodu, přidejte nastrouhanou zeleninu a zázvor. Přidejte vývar nebo bujón. Vařte 2 hodiny. Podle potřeby dolévejte vodou. Dochuťte podle potřeby. Na dochucení jsem požila trochu tamari. Vše se vaří dlouho a pozvolna. Jako když děláte vývar. Polévka konzistencí připomíná spíše kaši. Je trochu mazlavá. To dělá rýže.
Já jsem dala zeleninu vařit hned od začátku vcelku a změklou jsem ji vylovila a nastrouhala zpět do polévky.
Trochu nepraktické a nezábavné je lovení koření ze směsi. Musím si sehnat na podobné věci gázu.
Pro oko jsem si do misky přisypala sušenou petrželku.


                                                            Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.