Co jsem vařila - zapomenuto ve foťáku
Jak už sám název napovídá, máte tady pár fotek, co jsem dnes objevila ve foťáku. Jsou to víceméně zdravá jídla z posledních tří měsíců, co jsem si stihla vyfotit. Už dlouho jsem žádný recept neposlala, tak tady máte trochu inspirace.
Letní shakování
Horko a čerstvé sezónní ovoce přímo vybízely k tvorbě koktejlů. Přes rok je mít nemusím, ale tohle léto jsem na ně měla obrovskou chuť. Myslím, že jsem kombinovala a mixovala z ovoce vše, co se dalo. Napřed to byly jahody, pak meruňky, angrešt, černý rybíz, ostružiny,...
Ovoce jsem tedy kombinovala různě. Pokud bylo potřeba koktejl dosladit (snažila jsem se tomu vyhýbat) použila jsem banán (ten i pro zahuštění) nebo med.
Směs jsem doplnila kombinací polotučného mléka, bílého jogurtu, zakysané smetany, tvarohu (tučnost podle potřeby). Záleželo, jestli jsem chtěla krém, hustší nebo tekutější koktejl, co bylo v lednici...pokaždé to bylo tedy jiné. Můžete si tak s "shakováním" vyhrát.
Občas jsem přisypala trochu skořice nebo máty.
Někdy jsem do koktejlů/krémů přidala namixované vlašské ořechy, mandle...fantazii se meze nekladou.
Ze zbytků
V létě jsme měli jeden víkend dámskou jízdu. Každý měl něco na starosti. Ochutnala jsem tak poprvé sushi. Stále nevím, co si o tom myslet. Pak spoustu dalších jídel patřících do východní kuchyně. No, bylo to mooc dobré, ale přiznávám, že do dietní stravy to mělo daleko. Návštěva odjela a s mamkou jsme si další den udělaly odlehčující. Využily jsme zbytků a vykouzlily toho. Nepamatuji si přesně, jak jsme vařila. Je to z kuřecího masa (naložené asi v sójové omáčce), které jsem už jen lehce posolila, opepřila a přidala sójovou omáčku a sušený zázvor. K tomu jsme přidaly a lehce podusily mrkev a nakonec pórek. Toť vše. Budete- li vařit pro malé děti do dvou let věku, sójovou omáčku a sůl vynechejte. Přidejte třeba ještě sušený fenykl (dobrý na prdíky). Odeberte dětem porci a sobě poté dokořeňte.
Pohanková polévka
Nejsem moc polévková. Klidně se bez polévky obejdu úplně, ale občas přijde období, kdy mám potřebu si tento deficit doplnit. Naservírovala jsem ji i dcerce (necelé dva roky) a ta se jen oblizovala, což mě mile překvapilo. Přestávám vařit pro ni jídlo zvlášť. Nemá to cenu. Stejně chce to, co máme my. Jídlo uvařím, dám stranou její porci a pak pro nás zbytek dokořením a osolím. Alespoň to člověka donutí se stravovat šetrněji.
Tohle je rychlá pohanková polévka. Nastrouhala jsem si kořenovou zeleninu (hlavně mrkev, méně celeru a trochu petržele. Osmahla jsem cibulku na másle s olejem, přidala nastrouhanou zeleninu, na dvě minuty osmahla a pak zalila vodou. Kdo chce, může přidat bio zeleninový bujón bez glutamátu. Rozdrtila jsem tam bobkový list, černý pepř a nové koření. Trochu povařila, nasypala pohanku a počkala, než se udělá. Odlila jsem porci pro dcerku. Pak jsem polévku osolila, prolisovala do ní česnek a nasypala majoránku. Kdo má rád, může do polévky rozšlehat vejce. Do půl hodinky bylo vše hotovo.
Když tak na to koukám, tak z těchto receptů vykouzlíte oběd pro celou rodinku. :-)
Mám ještě pár fotek. Ty si schovám na příště.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.