Můj první vlastní raw recept - Víťův dort
Taky to máte tak, že když si přečtete recept, tak stejně pak vaříte podle sebe? Já tak vařím vlastně pořád. Vždy něco změním. Někdy maličkost, jindy více a nakonec je z původního receptu jen inspirace.
Dneska je na internetu receptů milion a lidé pořád vymýšlejí další a další. Mě stále baví tvořit nové věci. Jako třeba tenhle dort pro tátu k narozeninám. Zmizel rychlostí blesku. Spolu s čokoládovo-fazolovým koláčem. S mamkou jsme se nasmály, když tátovi ráno na váze nevycházela matematika. Prý nás chtěl zachránit před obžerstvím a tloustnutím a tak ty laskominy dojedl večer sám. Po mlsání jiných věcí by měl ráno prý kilo až dvě nahoře a teď to měl dole?! Žbrblal ráno na váze v ložnici, co to jsou za blbý vtipy. :-) Nakonec po pár dnech přiznal, že něco na těch mých kecech o zdravém stravování asi fakt bude. :-)
Omlouvám se, že je recept hodně orientační, ale v zápalu radosti jsem tvořila a nezapsala si to, tak teď složitě doluji z paměti. Recept použijte jako volnou inspiraci pro to, co bude chutnat vám. Množství si upravte dle formy, do které dort budete dělat. Já měla dortovou formu o průměru 28cm.
Co je potřeba a postup:
Na korpus:
Vlašské ořechy (cca 2 hrnky), já přidala hrnek
mandlí (pro světlejší korpus mandle den dopředu namočte, sceďte, nechte okapat a zbavte slupky), lze použít i kešu ořechy.
Med.
Pomeranč - rozkrojte a vymačkejte z něj šťávu na citrusovači (mám obyčejný, ruční na citrón). Ořechy nasypejte do mixéru (mě stačila sekací nádoba k tyčovému mixéru) a rozmixujte. Já napřed rozmixuji polovinu a pak přidám zbytek, pak lžíci medu, 2-3 lžíce pomerančové šťávy a promíchám to. Šťávu z pomeranče můžete přidat už do mixování pokud máte obavu, že byste zavařili mixér. Nakonec by vám měla vzniknout trochu lepkavá hmota asi jako těsto na vanilkové rohlíčky či rumové kuličky (podle potřeby přidejte med). Hmotu rovnoměrně rozpatlejte rukama po dně formy a vložte zatím do mrazáku.
Náplň:
Sušené ovoce. Doporučuji mix datlí, fíků, rozinek a brusinek (bylo toho cca 3-4 hrnky). Nasypejte do mísy, zalijte zbylou
pomerančovou šťávou a nechejte chvíli nasáknout. Přidávám i 2 lžíce vody. Přendejte do nádoby na mixování, přidejte
kakaový prášek (4-5 lžic, neměla jsem vyloženě raw, tak jsem použila "jen" bio kakao) a
banány (na svou formu jsem použila asi 3). Rozmixujte (stačil mi obyčejný tyčový mixér). Hmotu přelijte do mísy a přimíchejte
pohanku. Tu si den dopředu namočte do vody. Já jí měla málo, tak jsem pak dohušťovala směs
strouhaným kokosem. Namočila bych si na svou formu cca hrnek pohanky. Ráno sceďte a nechte okapat. Pohanka by se měla namáčet alespoň 8 hodin. Můžete ji přidat i do mixování, pokud vám v dortu vadí větší kousky nebo jako kompromis použijte lámanku. Sladit náplň nemusíte. Sušené ovoce je sladké dost. Rozmixujte tedy vše, co uznáte za vhodné. Všechno dobře promíchejte a vlijte a rozetřete náplň na korpus. Posypejte na ozdobu kokosem a dejte do lednice. Chcete-li dort konzumovat dřív než za pár hodiny, dejte jej napřed na 30 minut do mrazáku.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.