Aneb jak mlsat zdravěji a nepřibírat tolik
Stále se snažím nastartovat zdravější životní styl a tak asi nepřekvapí, že jsem začala okukovat i jiné diety než tu klasickou, českou. Jsem všežravec a asi vždy budu, ale neuškodí implementovat do jídelníčku zajímavé a zdravé recepty (třeba vegetariánská jídla, neboť jsme dříve jedli málo luštěnin). Ráda okukuji nové věci a dlouho mi trvá, než něco vyzkouším a tak až nyní jsem začala testovat raw food recepty. Jsem z toho nadšená! O raw food/ živé stravě/ vitariánství (nebo jak chcete) jsem slyšela už dřív, ale až teď jsem se hecla vyzkoušet pár receptů.
O raw food si na internetu můžete najít dost informací od lidí, kteří tomu opravdu rozumí, tak jen stručně, o co jde: "„Živou“ stravou nebo raw food se rozumí tepelně ale i chemicky neupravené pokrmy z ovoce, zeleniny, ořechů a semen. Vitariáni (příznivci raw food) vycházejí z vědeckých poznatků, které poukazují na to, že tepelná úprava nad 42 °C a nešetrné průmyslové zpracování ničí v potravinách výživné hodnoty a mění jejich molekulární strukturu. Ty se pak stávají pro tělo méně hodnotné, častokrát zdraví škodlivé, ne-li přímo toxické a rakovinotvorné."( zdroj - Lifefood.cz)
Protože kamenem úrazu mých snah o hubnutí je mlsání, hledám cesty, jak závislost na sladkém zvládnout. Restrikce a abstinence vždy měly za následek ještě horší propad. Tudy cesta nevedla. Snažím se proto nezdravé a závislost vyvolávající kupované sladkosti nahradit domácí nebo zdravější variantou. Když jsem koukla na raw dezerty a cukrovinky, seběhly se mi sliny jako Pavlovovým psům a hned jsem si na to začala shánět ingredience.
Něco jsem sehnala u nás ve zdravé výživě, ale většinu jsem si nakonec objednala přes internet. Chtěla jsem vyzkoušet i hotové raw sladkosti v bio kvalitě a tak jsem ve velkém poprvé nakoupila na lifefoodu. O nákupech bude brzy samostatný příspěvek. :-) No, ne všechno jsem sehnala v bio kvalitě. V tom množství kolik je pro recepty a nás doma potřeba bych se bio nedoplatila a taky se to u nás špatně shání. Nechtěla jsem hned napoprvé nakupovat přes net toho tolik, když zdroje neznám. Hlavně ořechy. Ty jsou hrozně drahé. My měli ještě od vánoc doma zásoby. Tehdy jsme zainvestovali a koupili větší jedno druhové balení ořechů a sušeného ovoce v Makru. Do pečení, ale hlavně na "svačinové balíčky", kdy jsme si namixovali každý svou krabičku oblíbených druhů. Jsem radši, když nejen doma, ale hlavně venku na procházce, na hřišti, cestou ze školky dcerka mlsá raději sušené ovoce (ořechy ještě nedáváme samostatně) než sladkosti z obchodů. Proto nejsem moc nadšená, když maminky okolo rozbalují balíčky bonbónů a krmí se tím všechny děti okolo. Je hezké umět se rozdělit, ale díky o drogy a jedy se s mými dětmi dělit nemusíte. Pak jen na mě divně koukají a á vysvětluji: " Nebojte, to je jen sušené ovoce, to zdraví neškodí, tohle je bio musli tyčinka, raw tyčinka, flapjack...To dětem neublíží. ( Ne jako to radioaktivně vypadající amorfní cosi.)".
Dost vykecávání se. Tady se můžete pokochat fotečkama, jak jsme si doma poslední týdny mlsali a já nepřibírala. Nejvíce inspirace pro začátek čerpám ze stránek Cecílie Jílkové. :-D Občas jsem některé ingredience musela vyměnit nebo jinak nakombinovat, ale vše stále v duchu raw food. Stejně vždycky i v originálních receptech vždy něco změním nebo se jen inspiruji a jsou to pak volné variace na původní téma. :-)
Vlašský dortík s pohankou
Originální recept - zde.
Domácí studentská pečeť
Originální recept - zde. Lepší jsem nikdy nejedla! Ta první padla za vlast na posezení. V lednici teď máme už čtvrtý vzorek a každá je jiná. první podle receptu a pak jsem si vždy měnila náplň. oříšky podle toho, co bylo. Vždy dávám datle a brusinky a teď jsem tam šoupla i strouhaný kokos. Protože nemám kakaové máslo (chystám se na lifefoodu objednat a vyzkoušet jej), dělám čokoládu z bio kokosového oleje. Miluji kokos, jeho chuť a vůni, takže i když jsem tam předtím žádný nesypala, ten nádech tomu dodával šmrnc. Čokoládu je ale třeba uchovávat v lednici, protože by se v pokojové teplotě rychle roztopila. Už vím, čím budu obdarovávat přátele, když nebudu kupovat jiné dárky. :-)
"Rawláčky"
Originální recept na mini koláčky - zde. Já dělala s makovou náplní. Dost ingrediencí jsem vyměnila za jiné, ale přiznám se, že už si nepamatuji, co jsem tam všechno dala. Vzpomenu se jen, že do makové náplně jsem neměla rozinky, tak jsem namixovala sušené švestky a brusinky. Jsou lahoda a manžel s dcerkou se na ně vrhli jak hladoví neandrtálci. Příště udělám jablečnou náplň.
Příspěvek je už dlouhý dost a tak si variaci na pohankový dortík a "rawunty" (domácí raw bounty) nechám na příště, tak se zase stavte! ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím, pište slušně a konstruktivně. Děkuji.